Home » Gemeente Montferland

Sinds 2012 woon ik in Gemeente Montferland. Deze gemeente komt oa in Tijdloos en catssanctuary in voor. Ook in mijn nieuwe boek en nieuwe korte verhalen komt Montferland in voor. Ik ben trots om hier te wonen en is zeker een bezoekje waard. Waarom, laat ik op deze pagina weten.

In de enigste stad van Gemeente Montferland staat deze machtige kasteel al rond 1300 is er begonnen met de bouw van deze kasteel.  Kasteel Bergh is al vele malen van uiterlijk veranderd en 2 keer is er een grote brand geweest. Ik heb al een aantal keren deze mooie kasteel bezocht. Ook komt hij in mijn nieuwe boek in voor.  Kasteel Bergh ademt historie en herberg vele kunstwerken. Rond kasteel Bergh ligt een wal en achter de wal het parkbos de plantage. Hou je van geschiedenis is deze kasteel echt een aanrader om te bezoeken.

Golvende heuvels, wonderschone velden, bomen vol leven en een rijk geschiedenis. Zo kan ik de Bergherbos het beste omschrijven. Het is 1837 HA groot .Deze heuvelrug is zo'n tweehonderdduizend jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd ontstaan.  Je kan er vele verschillende planten, bomen, dieren en meer vinden. Heerlijk om te wandelen of te fietsen.

Er zijn diverse wandel en fietsroute,s. 

Ik kom er regelmatig langs als en zijn schoonheid blijft mij verbazen. De torenmolen van Zeddam behoort tot de bezittingen van Huis Bergh. De heren Van den Bergh, de eerste eigenaren van het kasteel en de molens te Bergh, hadden het wind- en maalrecht op hun grondgebied. Dit hield in dat alleen zij molens op hun grond mochten bouwen en dat bewoners verplicht waren om daar hun graan te laten malen. In 1486 verwierven zij de graventitel.

Ik ken carnaval wel van Wijchen en Nijmegen en had niet veel verwacht van de optocht in Nieuw Dijk. Want Nieuw Dijk heeft maar 1600 inwoners, hoe groot kan die optocht wel zijn. Ik heb ook vol verbazing en bewondering de ruim 85 wagens en groepen voorbij zien trekken langs mijn huis. Nieuw Dijk sluit zich aan bij Didam en Loil en word dan een mega optocht van circa 2 uur. De mooiste wagens komen voorbij. Echt een aanrader om met carnaval Didam te bezoeken.

Gemeente Montferland kent vele oude tradititie,s oa de schutterijen. Alleen in Didam heb je er al 7. Elke jaar in Juli is er een optocht in Didam.  Je heb dan ook de bogentocht. 

Mijn moeder en ik zochten al tijden een huis met tuin in omgeving Nijmegen. Maar elke keer stonden er vele mensen boven ons. Op een dag werden wij gebeld, wij waren nr 1 geworden voor een huis in Didam. Didam waar lag dat? Toch wezen kijken, bleek het huis in Nieuw Dijk te staan. Mooie oude 2 onder een kap huis met grote tuin en grote bijgebouw.  Wij hebben de sprong gewaagd en nooit spijt van gehad.  Nieuw Dijk telt ongeveer 1600 inwoners en heeft een voetbalclub, carnavalverenging en schutterij. Wij hebben vele leuke mensen ontmoet. En Nieuw Dijk is mijn thuis.