Home » Frans Schaars

.

Frans A.M. Schaars (1953) was tot zijn zestigste werkzaam in het onderwijs. Na het verschijnen van Diems Water (januari 2017) begon hij met Quintalogía: vijf fantasyboeken over de belevenissen van Farras. Met het eerste deel Het Herenhuis verjoeg de auteur nachtmerries uit zijn jeugd. In deel twee De Donjon van Daim verbeeldde hij de mooie rozige jaren van Farras op de burcht van Geurtsen. Het derde deel, het middenstuk van het vijfluik, sluit het verblijf van Farras in de Merliëns af. Hij bereidt zich voor op zijn tocht naar Sousourion. Op 21 septmber verschijnt deel III, Zingende Sluizen.

Hier liggen deel I en II broederlijk naast elkaar. De delen vier en vijf staan in de startblokken! De eindcorrecties vergen het uiterste van mijn concentratie.

U kan deze boeken bestellen via onderstaande link:

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8292

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8736

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7431

 

 

 

 

 

Dit is een detailkaart van het fantasyrijk Sousourion. Mijn hoofdpersoon arriveert in deel II op de dojon van Daim en beleeft zowel in deel II als deel III zijn avonturen in dit deel: de Vlakte van Daim, het middelpunt van de Merliëns. De Vlakte van Daim is voornamelijk geïnspireerd door mijn verblijf in de Liemers, Montferland, 's Heerenberg, Stokkum  en Didam. Ik heb mijn vader nooit tegengesproken als hij pochte dat dit de mooiste streek van Nederland is.

Hoogtepunt dit jaar voor mij als fantasyliefhebber was de ontmoeting met Robin Hobb op 4 augustus in Lisse. Ze heeft mijn boeken in ontvangst genomen en was bijzonder te spreken over de omslagen, zowel van Het Herenhuis, De Donjon van Daim als Diems Water. Ik teer nog een beetje op dat compliment want het waren mij eigen keuzes.

 

 

Voor Zingende Sluizen, deel III, heb ik lang gehoopt deze foto te kunnen gebruiken, maar de technische problemen bleken onoverkomelijk. De nieuwe keuze is echter zeker zo beeldend. Afwachten tot eind september wat het geworden is!

Een andere teleurstelling bleek de te verwachten omslag voor deel IV. Jaren geleden had ik deze poster in Nijmegen gekocht omdat ik wist dat het een verhaal verborg. Dat is deel IV dus geworden. Maar de rechten op de poster? Ik ben er nog steeds niet achter wie die bezit. Gelukkig heb ik inmiddels de beschikking over meer dan 4000 afbeeldingen van Neuschwanstein,..  Die zijn wel te gebruiken, dus over enkele maanden zal ook dat deel een boeiende omslag krijgen!

Dit is de hoofdkaart van Sousourion. Een van mijn neefjes heeft beide kaarten, De Vlakte van Daim en Sousourion als heuse wandkaarten voor mij geprint. 

Tijdens de presentatie van De Donjon van Daim vroeg de burgemeester van Monfterland, Peter de Baat, vragen gesteld naar de naamgevingen op de kaart van de Vlakte.

Het is BIJNA zo ver!

Op 21 september verschijnt bij Boekscout deel III van Quintalogia: Zingende Sluizen.

In Quintalogia betreed je een fantasywereld die ik als kind al zag in de Liemers en Montferland. Daardoor bevatten deze eerste drie delen herkenbaar Nederlandse bossen, polders en dijken. Sommige namen zijn herleidbaar, andere zijn verstopt weer andere zijn verzonnen namen zoals het grote rijk Sousourion. Ik woon in een prachtige streek en dat verheimelijk ik niet!

De Witletingburcht, het vierde deel van Quintalogia, is met name geïnspireerd op een afbeelding van Neu Schwanstein in Zuid-Duitsland. Het is voor mij de plaats in Sousourion geworden waar de toegang is tot de Benedenwereld, de enige plek waar de tiran Filouratacz zich niet durft te vertonen uit angst voor de dood. Die angst voor de dood is de basis van zijn terreur en het is de opdracht van Farras om die tirannie het hoofd te bieden. Uiteindelijk weet hij met Céderic de Tempelstad Creapon te bereiken, maar de pogingen om tot een nieuwe bestuursvorm te komen, verlopen uiterst stroef en moeizaam....

Het vijfde en laatste deel van Quintalogia zal in de zomer van 2019 verschijnen: De vesting Bakkolloth, waarin uiteindelijk de confrontatie tussen Farras en Filouratacz zal plaatsvinden. 

Op 9 februari 2019 vond de presentatie plaats van De Witletingburcht. De gastvrije Bibliotheek Montferland in Didam was een prachtige locatie voor alle belangstellenden. Ik kon achtergrondinfo geven over verschillende aspecten, onder andere de invloed van muziek, filosofie en boeken van schrijvers als Dante, Hadewych en Boëthius. Im Abendrot van R. Strauss heb ik in zijn geheel kunnen laten horen, heeeel bijzonder!

Hier enkele inspiratieplaats; de Benedenwereld, het Rad van Avontuur volgens Boethius, Dante en Sophia, de wijsheid als het opperwezen.